Huismiddeltjes

Eenvoudige huismiddeltjes bij oorpijn, verkoudheid of andere kleine ongemakken

broken image

Hoe kan ik kleine verkoudheden of oorpijn of buikpijn met eenvoudige huismiddeltjes verhelpen? - Maar het zijn alleen suggesties; in geval van onzekerheid aub eerst de arts vragen.
1. Bij een oorontsteking kan een uien-kussentje helpen.
Schil de ui en snij ze in stukjes. Leg de stukjes ui op een kompresdoek en bind het dicht. Verwarm de ui kort in de oven of magnetron tot op lichaamstemperatuur.
Leg het kompres met de uienstukjes op het pijnlijke oor en bevestig het kompres met een doek of hoofdband. Laat de ui ca. 15 minuten werken. Het uiensap werkt ontstekingsremmend.
Het proces kan eventueel meerdere keren herhaald worden.

2. Bij een verkoudheid, verstopte neus of ademhalingsproblemen is stoom een goede oplossing. De warme dampen helpen de slijm te verdunnen en de ontsteking te verminderen.
Geef voldoende water in een pan en breng het water aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat het een beetje afkoelen. Leun met je hoofd ca. 30 cm boven de pan en leg een doek boven je hoofd zodat de stoom niet ontwijkt en langzaam gedurende enkele minuten ingeademd kan worden. Het proces kan 2x per dag, in de ochtend en in de avond herhaald worden.
Bij een infectie van de luchtwegen is zoutwaterstoom goed om te inhaleren. Op 1 liter water 1 el. zout; kort koken en inhaleren zoals hierboven beschreven.
Kinderen vinden het inhaleren niet altijd leuk; daarom is het een goed idee de pot water onder een tafel te zetten en over de tafel grote lakens te leggen; de kinderen spelen kamperen en kunnen tegelijkertijd de zoute lucht inademen.
Het is ook mogelijk een paar druppels etherische olies zoals bij voorbeeld pepermuntolie of eucalyptusolie aan het stoomwater toete voegen.

3. Bij Hoest& Keelpijn kan een thee van kruidnagels helpen; 3-4 kruidnagels in 100 ml water enkele minuten koken en het sap van een citroen toevoegen + een theel. honing.
De thee is klaar om te drinken. Ook uiensap kan hier goed helpen: 6 uien schillen, in stukjes snijden, in een pan geven en ½ kopje honing toevoegen; de deksel erop en op lage temperatuur een uur koken; daarna door een zeef passeren. Af en toe slokje drinken.

4. Bij Koorts helpt ½ theel. Citroensap in 100 ml water, kort opwarmen en een teel. Honing toevoegen.

5. Ook goed bij Verkoudheid is lijnzaadthee: 30g lijnzaad, 1 stuk zoethout (20cm) en een handje vol verse tijm; alles in 150 ml water koken en 30 minuten laten trekken. Daarna door een zeef passeren en de sap van 1 citroen en 1 teel. Honing toevoegen; af en toe een slokje drinken.

6. Bij Maagpijn, koliek en winderigheid is venkelthee heel goed geschikt.

7. Bij een ontstoken oog is kamillethee een goed middel om te gebruiken. Kamille heeft een ontstekingsremmende werking en kalmerend effect. Na het zetten van de kamillethee het theezakje laten afkoelen en op het ooglid leggen of de getrokken thee met een wattenschijfje op het oog aanbrengen en zachtjes van buiten naar binnen wrijven.

8. Bij darmkrampen of misselijkheidis citroenmelissethee goed vanwege zijn kalmerende werking.

9. Spijsverteringsproblemen kunnen door pepermuntthee verminderd worden.

10. Goed voor de huid en vochtafdrijvend is brandnetelthee. De Thee is goed voor Diabetespatiënten en vermindert ontstekingen.

broken image

Deze tekening is uit mijn boek 'Pippa & Paul, stories for litttle world citizens' met een leuk verhaaltje.

Mijn boeken zijn ook als E-book te koop, bij Amazon, Kindle en in het Nederlands bij Kobo Engels: https://www.amazon.nl/-/en/Romana-Oosterbeek-Airoldi-ebook/dp/B08HHBSNDN

Italiaans: https://www.amazon.nl/Pippa-Paolo-piccoli-cittadini-Italian-ebook/dp/B09GQ1Z3FN

Nederlands: https://www.kobo.com/au/en/ebook/pipke-popke

Duits: https://www.amazon.nl/Pipke-Popke-Erlebnisse-kleiner-Weltb%C3%BCrger-ebook/dp/B075JHQWL2

Veel plezier !

Romana