Peru -Lievelingsrecepten uit de hele wereld

Een rondreis door Peru

broken image

Vorig jaar maakten vrienden van ons een fantastische rondreis door Peru.
Via #Polarsteps konden wij hun reis heel mooi volgen.
De vlucht naar #Lima,de hoofdstad van Peru, duurde zo aan de 18 uur.
Een beetje moe hadden zij eerst in hun hotel op de grens #Miraflores en #Barranco kort uitgerust en gingen daarna Lima verkennen. Nadat de Spanjaarden Peru veroverd hadden, hadden zij vele nederzettingen en steden gebouwd, waaronder Lima. Hier gaan Peruaanse cultuur met Spaanse invloeden samen.

Een mooie wijk van Lima aan de westkant is #Miraflores; van hier uit heeft men een prachtig uitzicht over de grote oceaan. Een andere gezellige wijk van Lima is #Barranco met zijn kleurrijke huizen, leuke restaurants en barretjes. Een typisch Peruaans restaurant is de Picanteria, waar voor 90% vlees geserveerd wordt.            

Maar zij namen eerst een lekkere lunch ‘Ceviche en avocdogarnalen taart’ en dit recept wil ik graag met jullie delen.

Na de lunch pakten zij de bus naar het schiereiland #Paracas, een klein vissersdorpje, 260 km ten zuiden van Lima, waar zij eind van de middag arriveerden. Op de boulevard vonden zij een goed restaurant met verse vis en quinoa gerechten.

Paracas is een kleine havenstad waar zij voor de volgende dag een boottour naar Islas Bellestas boekten, ook “the poor man’s Galapagos” genoemd; daarom waren hun verwachtingen eerst niet zo hoog maar dat veranderde snel; zij vonden het eiland toch heel gaaf! zij zagen al gauw heel veel pinguïns, zeeleeuwen en dolfijnen.

broken image

In de middag maakten zij met de bus een excursie naar het #Nacional Reserva de Paracas. Hier komen vanuit de Zuidpool koude stromen naar binnen en vanuit het Noorden warme stromen: de el Nino.
Zij zagen flamingo’s, dolfijnen en zeeleeuwen en gingen zelf ook een rondje zwemmen.
De andere dag ging het naar Ica (stad van de eeuwige zomer), gelegen aan de zuidelijke kust van Lima en ca. 300 km van de Peruaanse woestijn. Hier wordt de meeste wijn en pisco aangebouwd.
Van hier namen zij een taxi naar de Oase #Huacachina, een klein dorpje met mooie zandheuvels welke rond het dorp liggen. Het was er een stralend blauwe lucht.
Met een chauffeur gingen zij met een buggy de hoge zandduinen op – een heerlijke ervaring.

broken image

Zij bleven nog een beetje chillen aan de swimingpool van het hotel en namen dan de nachtbus naar Arequiba
#Arequiba is de tweedgrote stad van Peru, 1000 km zuidelijk van Lima en op 2325 km boven
zeeniveau.
Aangekomen in deze historische stad Arequiba liepen zij naar het centrum, het #Plaza de Armas met mooie zuilengangen en een 19e eeuwse kathedraal.
In Arequiba waren leuke boetiekjes met alpacakleren en zij zagen een Peruaanse vrouw met een babyalpaca.
De andere dag bezochten zij de lokale markt, waar een mooie cowboyhoed gekocht werd.
Zij bezochten het klooster #Monastero de Santa Catarina en in de middag wandelden zij naar het hoog gelegen #Plaza de Yanahuara, van waar zij een prachtig uitzicht over Arequiba hadden.

broken image


De andere dag gingen zij in de stad een cocktail cursus doen: #PiscoSour met Passievrucht, met rode vrucht en met rode mais. Het zijn er heel veel pisco-smaken.

broken image

Verder vervolgden zij hun reis naar Cabanaconde.
Het hoogteverschil is enorm, 3600m, en de lucht werd steeds dunner; maar na een goed ontbijt en een kop Coca Thee ging het al gelijk weer beter.

broken image

Zij maakten een hike van 6 uur doen en daalden in grote hitte langzaam af naar de Liahuar lodge aan de Colca revier. Het was een zware moeizame tour.

broken image

De andere dag werden zij van een taxi afgehaald; de chauffeur reed netjes maar de klim door de Canyon was toch nog spannend, met heel veel haarspeldbochtjes zonder vangrails.
Na een uur kwamen zij weer bij hun hotel in #Cabanaconde aan, waar zij hun bagage ophaalden.
Dan ging het met de taxi verder langs de #Colca Canyon naar een klein dorpje naast #Chivay.
Zij komen aan bij hun lodge en gingen een hapje eten: groentesoep en lomo saltado van alpaca en kruidenthee.
De andere dag ging het met de bus via leuke stadjes naarde #Cruz del Condor.
De grond is door vele vulkaanuitbarstingen zeer vruchtbaar en sommige vulkanen zijn nog actief. Aangekomen bij de Cruz del Condor liepen zij naar een viewpoint van waar zij twee prachtige condors op de warme luchtstromen zagen zweven.

broken image

Vervolgens reden zij naar het dorpje #Maca; hier dronken zij een Colca sour, een Pisco cocktail met cactusvruchten.
Terug in Chivay gingen zij paardrijden, wat nog spannend was omdat twee stieren los liepen maar alles ging goed.

broken image

De andere ochtend namen zij de bus naar #Cusco, een gezellig leuk stadje; zij liepen door het wijkje #Las Blas op de heuvel van Cusco van waaruit zij een prachtig uitzicht op het stadje hadden.

broken image

Zij boekten een vijfdaagse wandeltour, de Salkantay trek, met o.a. twee dagen door het hoge regenwout; goede kleding was belangrijk tegen de kou en als bescherming tegen de zon.
De #Salkantay is de hoogste berg van deze regio; de piek is 6000 m hoog.

broken image

Vroeg in de ochtend ging de wekker en vertrokken zij met een groepje van 10 personen + een gids door de #Andes naar het dorpje #Mollepata,de langste en hoogste bergpas. 
Bij de berg aangekomen zou hun hike beginnen. Maar eerst moesten de deelnemers bewijzen dat zij voor de tour geschikt waren. Zij moesten binnen een uur een 750 m stijle weg naar boven afleggen.

broken image

Alle deelnemers hadden de test bestaan en de andere dag ging de groep na een goed ontbijt vanaf het basiskamp richting Salkantay Pass; dat betekende 3 uur stijgen tot 4600 m hoogte en vervolgens 6 uur afdalen. Zij hadden een prachtig uitzicht - maar het was heel zwaar.
Het bestond de mogelijkheid het eerste stuk, 3 uren, met een paard af te leggen maar daarvan zagen de vrienden af omdat het pad heel smal was en langs afgronden ging; het zeg er heel eng eruit.
Op de weg naar de top zagen zij een wilde Chinchilla, wat zij heel mooi vonden.
Toen ze eindelijk de top bereikt hadden, bleek dat zij aan plaats van drie uur bijna vier uur nodig gehad hadden. Het moest tijd ingehaald worden. Na een coca thee en een broodje begonnen zij met de afdaling. Na zeven uur afdalen arriveerden zij
bij de lunchspot, waar de koks met hun paarden al gearriveerd waren en een heerlijk lunch toebereid hadden. Vervolgens begonnen zij weer met de afdaling en langzaam kwam het regenwoud in zicht. Eindelijk zagen zij in de veerte het mooie kamp met de typische Andes hutten.

broken image

In totaal waren zij 9 uur onderweg en hadden 20 km afgelegd, 700 m naar boven en 1700 m naar beneden.
De Salkantay Trek is een van de mooiste hikes in Zuid Amerika.
Na enkele dagen hiken door de ruige landschappen van het Andes gebergte berijkt men de 600 jaar oude Inca stad Machu Picchu.


Andere leuke verhalen staan in mijn #kinderboeken

broken image

"Pipke und Popke, Erlebnisse kleiner Weltbürger",
“Pipke en Popke,verhaaltjes voor de kleine wereldburger”,
"Pippa and Paul, stories for thelittle world citizens".
”Pippa e Paolo, storie per piccoli cittadini del mondo”

#lekkereReceptenVoorKinderen#kokenmetkinderen#kokenSpelenderwijs #gezondetenvoorkinderen
#kinderenMotiverenGezondTeEten
#recepten uit andere culturen

ISBNDeutsch: 9783943054880
ISBNNiederländisch: 9789082479300
ISBNEnglisch: 9783961720651
De Engelse en Italiaanse uitgave hebben nog extra verhalen en veel interessante informatie voor onze wereldburgers.
ISBNItaliaans: 9783961720781
Mijn boeken zijn allemaal ook als #E-book te bestellen; bij Amazon en Bol.com
Mt iedere aankoop van mijn boek ondersteunt u de #Stichting22Stars