Ayurveda voor kinderen

Informatie over Kapha, Pitta en Vata en tips

broken image

 

Alle tekeningen zijn van Carlotta bauer uit mijn boeken Pippa and Paul, Pippa e Paolo. In mijn boeken vindt u een leuk verhaal over Ayurveda en lekkere recepten.

Deze blog heb ik al eerder in het Duits geschreven en hij werd met grote interesse gelezen. Vrienden vroegen aan mij of ik hem ook in het Nederlands wil schrijven wat ik bij deze graag doe.

Ayurveda betekent letterlijk: kennis van het leven. Het komt oorspronkelijk uit India. 

Ayurveda gaat over het in harmonie brengen van lichaam en geest met de natuur

Naast yoga en massages speelt voeding een grote rol.   

Zelfs de oude Romeinen zeiden al: "Mens Sana in Corpore Sano" "Een gezonde geest in een gezond lichaam"   

Ayurveda is gebaseerd op drie basisenergieën, genaamd dosha; dit zijn: Vata, Pitta en Kapha. 

De drie dosha's dienen ertoe de geestelijke en fysieke status van de mens te beschrijven. Ze vertegenwoordigen de energetische krachten van de natuur, die bestaan uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether.   

Hoe onderscheiden wij de drie dosha's? Welke elementen zijn toegewezen aan welke dosha?   

Vata = wind, lucht en ether (beweging)                                                                                                                                           Pitta = vuur en water (metabolisme)                                                                                                                                               Kapha = aarde en water (structureel principe)   

In ieder van ons is een combinatie van de drie dosha's te vinden.  De drie dosha's staan in verschillende relaties met elkaar en bepalen dus onze biologische, fysieke en psychologische kenmerken.                                                                                                                                                                                                                                         Ieder mens is een individu. 

De dosha, die vanaf de geboorte het meest dominant is, beïnvloedt de persoonlijkheid, kenmerken en ook het immuunsysteem van elk individu. 

Bij kinderen is het gemakkelijk om te observeren welke dosha dominant is. Kinderen zijn verbonden met de natuur, handelen spontaan en intuïtief. 

Ook een genetische aanleg speelt een rol. Kenmerken en vaardigheden kunnen niet alleen worden vererfd van ouders tot hun kinderen, maar ook van grootouders tot hun kleinkinderen of er zijn kenmerken van andere familieleden te vinden.   

In ayurveda is het belangrijk om te weten welke dosha dominant is.                                                                  Wanneer wij de dominante dosha van ons kind kennen, kunnen wij beter reageren op de behoeften van ons kind, begrip tonen en onze verwachtingen aanpassen aan de capaciteiten van ons kind.   

Wat voor soort dosha hoort bij uw kind?  

Het Vata-kind is levendig,creatief en snel te inspireren; het leert snel, maar verliest gemakkelijk zijn interesse. Het heeft een smalle lichaamsbouw.                                                                                                          Kinderen met ADHD zijn vaak Vata-kinderen en hebben veel aandacht nodig.   

Het Pitta-kind is ambitieus en kan goed leren; het houdt van avontuur en uitdagingen; het houdt ervan om met vrienden samen te zijn.                                                                                                                                           Pitta-kinderen kunnen echter ook erg emotioneel zijn en de neiging hebben om te dramatiseren. Bij het Pitta-kind komen voedselintoleranties vaak voor.   

Het Kapha-kind is kalm, attent en empathisch; het kan gevoelig en gemakkelijk beledigd zijn. Over het algemeen is het 'Kapha-kind' echter een gelukkig en tevreden kind.                                      Het Kapha kind kan goed leren, maar heeft meer tijd nodig. Wees geduldig en liefdevol.               Het Kapha-kind houdt niet van bewegen en heeft de neiging om dikker te worden.            Stimuleert u uw kind om naar buiten te gaan. 

broken image

 

Hier zijn enkele tips: 

- Een regelmatige dagelijkse routine is belangrijk zodat de stroom prikkels, waaraan uw kind dagelijks wordt blootgesteld, beter verwerkt kan worden.                                                                                                Een regelmatig dag-nachtritme isbelangrijk, vooral voldoende slaap.                                                             Het beste is uw kind op een vaste tijd naar bed te laten gaan en 's ochtends vroeg op te laten staan; natuurlijk kan er ook een keer een uitzondering gemaakt worden.                                  Maaltijden zouden ook op een vast tijdstip en in alle rust ingenomen moeten worden.   

- Water speelt een grote rol. Een advies is uw kind elke ochtend op een lege maag afgekookt en tot kamertemperatuur afgekoeld water te drinken te geven; water reinigt en stimuleert dedarmen.                                                                                                                                                                                                                         Het is belangrijk om aandacht te besteden aan een gezond voedingspatroon.                                    Ons lichaam moet worden voorzien van voedingsstoffen, energie en voldoende vezels om een goede spisverteringj te garanderen.  

Ayurveda hecht niet alleen belang aan gezond eten, maar ook specerijen en andere ingrediënten spelen eenbelangrijke rol. Ze vormen de basis voor goede fysieke en mentale prestaties en voorkomen ziektes en alledaagse klachten. 

Ook voorkomt een gezond voedingspatroon een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, huidonzuiverheden, concentratieproblemen en andere klachten.   

Vruchtensappen zijn gezond maar niet geschikt als dorstlesser. Laat uw kind tussen de maaltijden door steeds een kopje thee of een glas water drinken; zo worden ook de tandenbeschermd.   

broken image

 

In Ayurveda wordt aangenomen dat in de eerste levensjaren de dosha 'Kapha' domineert;  

De Kapha-kinderen lusten graag snoep; ook moedermelk is zoet; daarom kunt u uw kind rustig ook iets zoets als maaltijd aanbieden, zoals bij voorbeeld een havermoutpap met rijp fruit of appelmoes.                                                                                                                                                                                                                          Vanaf de puberteit, in de tienerjaren, domineert de dosha Pitta.  

Het doel van Ayurveda is om in te spelen op de verschillende behoeften van kinderen.                              De verschillen, gebaseerd op de dosha van elk individu, worden in de maaltijden meegenomen; zo worden dan ook voor elk type verschillende soorten voedsel aanbevolen: 

Voor het Vata-kind (luchten ether) zijn warme melk, boter, warme soepen, stoofschotels, warmeontbijtgranen, versgebakken brood, rauwe noten en notenboter aan te raden.                  Voor de late namiddag is een warm drankje zoals bij voorbeeld kruidenthee aan te bevelen.      Ook alle zoete en rijpe vruchten zijn zeergeschikt.                                                                                                                  Als kruiden worden kardemom, komijn, gember en knoflook aanbevolen.   

Voor het Pitta-kind (vuuren water) worden rustgevende kruidentheeën, vooral munt- of zoethoutwortelthee aanbevolen en voor het ontbijt muesli, kaneeltoast en appelthee. Vegetarische voedingsmiddelen zijn bijzondergeschikt.                                                                       Voorkeurskruiden zijn koriander, komijn, venkel en munt.   

Voor het Kapha-kind (aardeen water) is pittig eten zeer geschikt, gebakken en gegrild.   Favoriete kruiden zijn komijn, fenegriek(ook Grieks hooi genoemd), sesamzaad en kurkuma.   

Algemene aanbevelingen voor een gezond Ayurveda-dieet: 

Het is belangrijk dat u verse producten gebruikt en rekening houdt met alle smaken: zoet, zuur, zout, pittig, bitter en scherp om op de vijf elementen in te spelen; het heeft ook een directe invloedop ons welzijn. 

Dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, eieren en melk zouden niet met elkaar worden gecombineerd omdat ze moeilijker te verteren zijn. 

Koolhydraten zoals granen, pasta en aardappelen en ook plantaardige vetten in combinatie met groenten, sla en rijst zijn goed verteerbaar en kunnen goed met elkaar gecombineerd worden.   

Een belangrijk onderdeel in het Ayurveda-dieet is gember; klein gesneden over de fruitsalade of als thee, speelt hij een grote rol. 

broken image

 

Voorbeeld voor een Ayurveda-diet:                                                                                                                                       Ontbijt:                                                                                                                                                                                                                                - Pap bereid met water of plantaardige melk (havermout, rijstvlokken of speltvlokken) met  gestoomd fruit, kaneel, gember en kardemom gekruid.                                                                                                              - Pap bereid met water of plantaardige melk met gestoomde groenten en komijn.                                     1kopje groene thee.                                                                                                                                                                                                    Ontbijt of snack: - Smoothie: komkommer, appel, spinazie, banaan, muntblaadjes, 1 stuk gember.  Amandelen met plantaardige melk (rijst,haver, spelt, amandelen), alleen 1x per dag.                                           - Rijstwafels met vegetarische spread of fruitcompote.                                                                                                  Lunch:                                                                                                                                                                                - Mungbonen met rijst en gestoomde groenten, een kleine salade (dressing van citroen en olie).                  - met gevogelte of vis.                                                                                                                                                                                   's Avonds: - Voor de avond is een warme, licht verteerbare soep zeer geschikt.  Groentesoep met een sneetje geroosterde spelt- of roggebrood (geroosterd is lichter verteerbaar).                                                                    - Gele of groene mung dal (bonen) zijn licht verteerbaar, rijk aan eiwitten en geven kracht.     

Op vaste tijden maaltijden nuttigen.                                                                                                                                             Ontbijt tussen 8 en 9 uur, een snack rond11 uur.                                                                                                                            Lunch tussen 12 en 14 uur, een snack rond16 uur.                                                                                                                                 Het diner dient te worden gegeten tussen18 en 19 uur.     

Warme maaltijden en warme dranken  zijn bijzonder goed verteerbaar.                                                                              Van alle zuivelproducten is Ghee het meest geschikt, ook voor lactose-intolerantie.   

Hier recepten te downloaden:                                                                                                                                                                              - Recept voor zelfgemaakte Ghee                                                                                                                                          - - Recept voor rode bietensoep 

 

In mijn boeken vindt u  een mooi verhaal over Ayurveda met informatie en recepten. 

Links voor mijnboeken:  

broken image